Napelemmel kapcsolatos online ügyintézés lehetőségei

A napelemek telepítése egy olyan folyamat, amiben fizikai rendszer kialakítása jelentős szerepet ölel fel, ugyanakkor bizonyos területeken előtérbe kerülnek a különböző ügyintézési folyamatok. Ezek egy részét személyesen, míg másokat online is elvégezhetők. Alábbi cikkünkben utóbbival foglalkozunk, vagyis azzal, hogy a napelemmel kapcsolatos online ügyintézés lehetőségei milyen teret engednek nekünk.

Napelemes pályázatok ügyintézése online

A napelemes rendszerek beruházásának megkezdése előtt mindenképp érdemes utánajárni, hogy milyen pályázati és támogatási formák állnak rendelkezésünkre. Ezen a téren magánszemélyek és vállalkozók is megtalálhatják a maguk számítását, hiszen családi ház, telephely fejlesztésre is rendelkezésre állnak források.

Napelemes támogatások típusai

Ezek a források jellemzően két nagyobb csoportba sorolhatók:

  • vissza nem térítendő támogatások
  • kedvezményes, támogatott hitelek

Legyen szó bármelyikről is, az esetleges plusz források elnyerése a megtérülési időt is kedvezően befolyásolhatják, így mindenképp érdemes utánajárni a témának.

Ezen a téren informálódhatunk mi magunk is, de sokkal célravezetőbb lehet a napelem tervező- és kivitelező cégek segítségét kérni, akik pályázatírók segítségével kompletten feltudják mérni a lehetőségeket, illetve a teljes folyamatot intézhetik a pályáztatástól kezdve a kivitelezésig.

Napelemes rendszer engedélyeztetése

A napelemes rendszerek esetében egy másik szintén fontos mérföldkő, főképp hálózatra visszatápláló rendszerek esetében a napelemes rendszer engedélyeztetése a helyi áramszolgáltatónál.

Az energiaszolgáltatók felé történő bejelentést és engedélyeztetést törvényi szabályozás írja elő, amit minden olyan esetben meg kell tenni, amikor a háztartási méretű kiserőmű hálózatra csatlakozik, és a hálózattal párhuzamos üzemben működik. Pontosan ilyenek a hálózatra visszatápláló rendszerek.

Engedélyeztetés folyamata

Ez a folyamat bár minden egyes szolgáltatónál eltérő lehet, de alapjában véve az alábbi lépcsőfokokból áll:

  • igénybejelentés
  • ajánlat/tájékoztatás áramszolgáltató részéről
  • csatlakozási dokumentáció kiállítása
  • áramszolgáltató jóváhagyása
  • készre jelentés
  • szerződéskötés
  • mérőóra csere

Ez az engedélyeztetési folyamat tehát folyamatos kommunikációt igényel az áramszolgáltatókkal, ahol hiánypótlás, pontosítás bármikor előfordulhat. Ezt egy laikus ember valódi tortúrának élheti meg, de szerencsére a napelem szolgáltatók ezt a munkát a legtöbb esetben átvállalják a megbízóktól. A beruházók tehát mentesülnek minden adminisztratív teher alól és csak a döntést kell meghozni, hogy milyen és mekkora napelemes rendszert szeretnének építetni.

Összegezve

A napelemes rendszerek kiépítése során tehát több olyan ügyintézési folyamat is előfordulhat, ahol választhatunk, hogy magunk intézzük a piszkos munkát, vagy rábízzuk azt egy profi tervező- és kivitelező cégre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*